Geschiedenis
Het begin
In 1923 besluit de bakkersbediende Jacob Vreeken (1899-1976) om een orgelhandel op te richten. Vreeken is bekend met het instrument. Op zondagen begeleidt hij de samenzang van de kerkgangers bijeengekomen in de lokale kerk.
Om zijn onderneming te financieren geeft Vreeken orgellessen voor 0,75 cent per uur en reviseert hij oude harmoniums.
Hard werken en veel adverteren
“Als ze me niet kunnen vinden, dan kunnen ze ook niet bij me kopen!”, aldus Vreeken. Van elke gulden winst bestemde hij de helft voor het plaatsen van advertenties.
Deze uitgaven waren zodanig buiten proportie, dat hij zelfs de belastingdienst ervan moest overtuigen dat hij dit geld aan reclame besteed had.
In 1928 verlaat Vreeken het kleine huisje waarin zijn handel gevestigd was en verhuist naar het centrum van Bodegraven. Vreeken begint met het importeren van orgels uit Duitsland.
Van orgels naar schilderijen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de handel stil te liggen. In 1945 besluit Vreeken een handel in schilderijen beginnen, maar één uur voor de officiële opening van de nieuwe winkel zet hij dit plan alsnog overboord.
Met geld van de bank koopt hij zoveel mogelijk gebruikte piano’s en harmoniums in en keert terug in het orgelvak. Hij maakt veel publiciteit en een levendige handel in instrumenten ontstaat.
De eerste elektronische orgels
In 1950 importeert Vreeken uit Duitsland het elektronische Multimonica orgel. Het is de eerste stap in het nieuwe veld van de elektronica-techniek.
Negen jaar later besluit Vreeken tot de ontwikkeling van zijn eerste elektronische orgel. Het wordt een orgel met één klavier, in tegenstelling tot de orgels die hij uit Amerika importeert.
De naam Eminent
In 1961 komt dit elektronische orgel op de markt: de Eminent 60. De zaken gaan voorspoedig. In 1965 begint de productie van de Solina orgels. Ook de export loopt goed.
In 1969 vestigt de orgelhandel zich in Waddinxveen, waar het twee fabrieken koopt om de gewenste oppervlakte te verkrijgen.
Een jaar later neemt Jacob Vreeken op 70-jarige leeftijd afscheid als algemeen directeur.
Digitale Ontwikkelingen
In Lelystad ontwikkelt Eminent in 1990 een nieuw digitaal systeem. Dit systeem is intoneerbaar tot in de kleinste details, waardoor het orgel aan elke ruimte waarin het staat aan te passen is.
Deze opzet vormt nu nog de basis van de nieuwste generatie instrument.
Naar Lelystad
In 1994 verhuist Eminent Orgels naar een nieuw pand in Lelystad. Naast de nieuwe productiefaciliteiten, beschikt het bedrijf nu over een ruim auditorium.
Het Eminent van vandaag
In 2012 wordt dit systeem aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen in de elektronica en software volledig herzien.
Nog altijd gevestigd in hetzelfde pand in aan de Titaanstraat in Lelystad, volgt Eminent de ontwikkelingen in elektronica en software op de voet, waarmee zij haar klankkwaliteit voortdurend op een hoger niveau brengt.