Techniek

Posted on:

Orgels van Eminent

Eminent bouwt elektronische orgels gebaseerd op de klank van het pijporgel. Om tot deze klank te komen heeft Eminent een digitaal systeem ontwikkeld waarbij de klankopbouw tot in de kleinste details is te intoneren.

Registers

Bij dit systeem zijn de karakteristieken van elk register afzonderlijk instelbaar. Dit geldt onder andere voor de aanspraak-snelheid, de harmonischen of boventonen van de voorspraak en de harmonischen van de continue klank van het betreffende register.

De pijpruis en de winddrukfluctuatie zijn eveneens afzonderlijk instelbaar. Door gebruik te maken van deze instellingen is het mogelijk een orgelklank te genereren die gelijk is aan de klank van een pijporgel.

Geluidskanalen

Voor de klankweergave wordt gebruik gemaakt van een audio-systeem met meerdere kanalen. Hierdoor is het mogelijk om het zogenaamde C en Cis lade principe weer te geven.

Voor de huiskamermodellen bestaat de mogelijkheid om 11 afzonderlijke kanalen in de speeltafel in te bouwen.

Elektronisch nagalmsysteem

Om de orgelklank in een ruimte met onvoldoende akoestiek tot zijn recht te laten komen wordt van een elektronisch nagalmsysteem gebruik gemaakt. Afhankelijk van het type orgel is het nagalmsysteem meer of minder instelbaar.

Intonatie en stemming

Alle instrumenten zijn voorzien van 3 intonaties: Barok, Barok uit een latere periode en Symfonisch. Bij elk van deze intonaties zijn 12 stemmingsmodaliteiten instelbaar.

Pijpruis en winddruk-fluctuatie zijn afzonderlijk instelbaar.

Nieuwe software

In 2012 is voor de orgels uit de LX serie nieuwe software ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in een transparante orgelklank, ook wanneer alle registers gelijktijdig aanstaan. Daarnaast is het orgel voorzien van een nieuw, realistisch klinkend nagalmsysteem met een keuze uit 9 programma’s. Hierbij is het ook mogelijk de orgelklank van dichtbij of op afstand te ervaren.

Update: Sinds 2016 zijn alle LX modellen verkrijgbaar als CX model en is de LX-serie te komen vervallen.

Van LX naar CX

In 2014 is voor de CX serie nieuwe software en hardware ontwikkeld. De nieuwe galm is opgebouwd uit werkelijke opnames van kerken, zoals de Bovenkerk in Kampen en de St. Michaëlskerk in Thorn die beide beroemd zijn om hun akoestiek. De nieuwe galm geeft een meer ruimtelijke beleving van de orgelklank, alsof je in de kerk staat.